clubgerrit.nl
1e hulp bij fietsreizen
2015 Cuba 3: De zuidoostkust en Guantànamo

Dag 8: La Farola en de woestijn

Baracoa - Playa Abajo  88 km


'La Farola' , de lantaarn,  zo heet de weg door de bergen tussen Baracoa en Cajobabo van kust tot kust over een pas van 500 meter.

De klimmetjes zijn niet reuzehoog en ook niet erg steil. Bovendien is het asfalt prima. Het is met zijn vele haarspeldbochten kronkelend door de puntige bergen wel een architectonisch meesterwerk.

Zicht vanuit Yumuri op de weg die verder naar beneden kronkelt.


Het laatste stuk naar de kust violgt de weg het riviertje de Jojo

Cuba kent vele historisch belangrijke plekken. Dit is het strand van Cajobabo waar Marti in de nacht van 10 op 11 april 1895 met een roeiboot binnenkwam samen met Gomez en 10 anderen om een begin te maken met de tweede onafhankelijkheidsoorlog die leidde tot de staat Cuba.


Boven de weg die langs de Zuid oostkust naar het westen loopt zitten op kabels overal valkjes.

Het klimaat is hier veel droger dan aan de noordkust en dat zie je aan de vergatatie en aan deze enorme drooggevallen rivierbedding.

Vlak voor het dorp Imias kwamen we langs een huifkar met schoolmeisjes in de voor deze streekl typische bordeauxrode  kleuren. Big smiles voor de fotograaf.

Inias is een flink dorp dat hier aan de zuidkust ligt, geblakerd in de zon. De bewoners zoeken de schaduw van de bomen op die hier overleven.

een straatverkoper met zijn transportfiets. Gelukkig was er ook een ijsjesverkoper even verderop. Je vraagt je wel af hoe het een paar maanden later moet zijn als dit de koelste maand van het jaar is..

 

De accommodatie was erg wisselend van kwaliteit in Campo Playa Abajo, een staatscamping zonder mogelijkheid tot kamperen. Wij in hwet blauwe huis hadden goede bedden en airco.


overal in Cuba vliegen deze zwarte kalkoengieren. Hier in de woestijn zijn ze echt op hun plek.

Club Gerrit heeft de weg naar het strand snel gevonden en spendeert de rest van de middag aan zwemmen en liggen. De spieren krijgen rust en ontspanning.

Op een verkoold stuk boomstronk hadden zich twee hagedissen met krulstaarten verstopt.

Aan het strand van Abajo grenst een mooi waterrijk natuurgebied waar het wemelt van de vogels


Dag 9: Langs een beruchte baai naar een zeer aangename stad

Playa Abajo - Guantánamo 95 km


De zonsopkomst is spectaculair mooi over Playa Abajo. Aloë Vera en cactussen bepalen hier het landschap. Valt er aan de andere kant van La Farola enkele meters regen per jaar, hier is dat maar 300 mm en dat dan over een klein deel van het jaar, terwijl het hier van november tot en met juni droog is.


De camping ontwaakt in de rode gloed van de zonsopgang.

Zicht vanaf de camping naar het noorden

De weg volgt hier de kust, als het even kan strak, vlak  en recht, terwijl de bergen nooitr ver weg zijn.

We zijn een clublid kwijt. Frans is doorgeredenr bij Playa Tortuguilla waar we zaten op een terras. We nemen een duik met op de punt in de verte uitzicht op waar ongeveer de beruchte basis moet zijn. Daar is hier niet veel van te merken. We zien dolfijnen voorbij zwemmen en nemen voor een tijdje afscheid van de zee.

Als we op het terras zitten komt er een meisje voorbij met een varken aan een lijntje.

Het landschap is weids en droog als de Noord Amerikaanse prairie.

Er is opeens een scherpe klim naar een uitzichtpunt waar de staat een plaats uitbaat met uitzicht op Guantanamo Bay. Als je erg je best doet zul er er bij heel helder wer iets van kunnen zien.

De laatste 30 km door een vlak en droog stuk naar Guantánamo zijn landschappelijke gezien niet de interessantste.

Als Gerard en ik voor de hergroepering wachten waar we de stad binnenrijden stroomt de plaatselijke school net leeg.

 


Haar naam mag bekend zijn vanqwege vele misverstanden, er zijn weinig mensen die hier nietr wonen dioe de plaats echt kennen en waarderen voor wat ze is. Weinig reizeigers tussen Santiago en Baracoa nemen de moeite deze stad beter te leren kennen en zo onterecht want deze stad heeft soul?


 

'In 1814 gesticht door Franse Plantagehouders die waren gevlucht uit Haiti groeide het snel in het begin van de 20e eeuw. Nu wonen er 200.000 mensen.

Dit is zo'n wonderlijke straatscene die je in Cubaanse steden kunt tegenkomen. Een kleine opera die je zelf mag invullen.Met de Santa Catalinakerk als centraal punt (1863), heeft Parque Martí een flinke facelift ondergaan: een lik verf, informatieborden en nieuwe winkels en restaurants rond de levendige boulevards. Tijdloos tussen alle actie als rustpunt 'el maestro'  zelf, waaraan het plein zijn naam dankt.


 

De lokale architect Leticio Salcines (1888–1973)heeft een aantal indrukwekkende gebouwen achtergelaten rond Guantánamo waaronder zijn personlijke residentie uit1916, dat nu een museum is met kleurrijke frescoes, Japans porcelijn 


Een ander architectonisch geschenk van Leticio Salcines is deze mooie bibliotheek die eens het stadhuis vormde (1934–51). 


Het Cubaanse leven speelt zich  - zeker als de zon weg is - voornamelijk af op straat. Niet in achtertuinen maar voor, op de stoep op de veranda. Fijn voor de fotografen.

Tussen de oldtimers en de lada's valt een moderne 4w-drive wel op en ook de vlag op de broek laat de door toeristen gevreesde verandering al zien.


Het provinciale museum is gevestigd in een oude gevangenis bewaakt door kanonnen.

Op straat is het gezelliger dan binnen in het café

 

Het is opvallend dat er 's avonds grote groepen schooljeugd in uniform op straat lopen. De stemming is uitgelaten. Alle leerlingen hebben de volgende dag vrij vanwege de grote feestdag, de geboortedag van de vader van de onafhankelijkheid, José Martí.

Buiten de winkelstraten van het centrum, in de residentiële wijken, is het rustiger maar nog steeds levendig op straat. Het zwakke gele lamplicht crëert een bijzondere atmosfeer in de nachtelijke straten.

Veel personeel per klant en een jaren vijftig uitstraling. geldt voor veel interieuren in de Cubaanse Horeca.Toen we 's avond terugkwamen op Martí was er een straatoptreden bezig. Twee groepjes danseressen en een zanger er tussen door. In tegenstelling tot de op toeristen gesneden optredens in de vele casas de la Trova was dit echt een lokaal georganioseerd en bekeken programma.


Dag 10: Naar Santiago

 

Geen zware etappe. Alleen halverwege wat klimmen en over de snelweg was geen probleem, geen auto te zien.

Bij het vertrek bleek dat de straten die we wilden gebruiken om de stad uit te rijden helemaal vol stonden met schoolkinderen die hun parade gingen houden voor de feestdag.

We vonden uiteindelijk wel een weg richting de snelweg waar we een stuk over heen moesten rijden. Het probleem was dat we nergens water konden krijgen. Niets was open en wat open was verkocht geen water.

Eenmaal op de snelweg tussen Guantànamo en Santiago bleek dat er geen auto's op reden. Een verdwaalde bromfiets,een paard en wagen en zelfs een groepje wielrenners, maar auto's hooguit één per 5 minuten.

Het uitzicht was niet echt geweldig op de snelweg en dat veranderde meteen toen we er vanaf gingen. Hier de brug over de Guantanamo rivier.

De weg naar Yerba leidde eerst richting de bergen van het nationaal park Gran Piedra.

Een droog berggebied met rotsige bodem en veel vee


 Kleurige huizen in het centrum van dit landbouwgebied Yerba di Guinea

We konden in het centrum kiezen tuss3n verschillende stalletjes naast elkaar. Er was een of ander dorpsfeest gaande en na bij de dames hierboven onze dorst te hebben gelest, was er een man vlees op broodjes aan het scheppen uit een heel geroosterd varken.


La Maya is een flink dorp met een levendig straatbeeld


Vanaf  la Maya kwamen we weer op de stille snelweg en raasden met 40 in het uur de laatste kilometers naar Santiago af.

Een merkwaardig fenomeen: je ziet op Cuba veel lange spoorlijnen in goede staat en daar moet haast wel een trein nog rijden maar nergens hebben we er een gezien. Wel wandelaars op het spoor, vaak in groepjes.

Ook in Santiago brengt de Garmin ons regelrecht naar waar we wezen moeten. In dit geval onze casa in de straat die officieel General Potuondo heet maar door iedereen  Trinidad wordt genoemd.

 

 Reacties

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld