clubgerrit.nl
1e hulp bij fietsreizen
2014 The Visayas a: dag 1

1 maart 2014 –Dag 1 Cebu

 

Vliegen met Korean Airlines is een aanrader - de nieuwste films, perfecte Koreaanse stewardessen zonder stress en heel goed eten. De luchthaven van Seoul zit vol entertainment. Zo kwam de koninklijke familie van enige eeuwen terug plotseling langs en speelde er een trio mooie dames klassieke muziek.


Afspraken rond afhalen op luchthavens is een besliste aanrader geworden. Alle fietsen in de dozen laten zitten en in de jeepney van Jens Funk onze onvolprezen gastheer van Bugoy Bikers, een must stay voor alle fietsers in de Filipijnen.

 Om 9.00 uur zaten we aan het ontbijt en om 10.30 waren we in een jeepney op weg naar de stad. 

Jeepneys zijn leuke busjes, verlengde jeeps met twee banken achterin waar je tegenover elkaar zit. Zo kunnen er zo'n 12 a 14 mensen in. Het kost 10 pesos (16 cent) en daar rijd je zo 10 km voor. Je bent als je aan de voorkant zit ook doorgeefluik. Iedereen die instapt betaalt en dat wordt zo doorgegeven tot de chauffeur het heeft.


Ons doel was eerst de carbonmarkt een enorme markt, deels open en deels overdekt en alles bij elkaar in segmenten, zoals de bleoemenmarkt, de vismarkt, de gedroogde vismarkt, de vleesmarkt, etc. Erg fotogeniek allemaal.


 

Voorbij de vleeshallen kwamen we in een straatje naar zee waar je niet door leek te kunnen. Aan het eind spetterde er wel kinderen in zee onder het viaduct en kwamen we in een slum van het ergste soort. De mensen waren echter ontzettend aardig en lachten ons toe. Ze vragen je hier of je een foto wil nemen zonder financiële bijbedoelingen. De armoede is hier best heftig maar nergens voelden we ons niet op ons gemak, ook niet in de smalste steegjes waar tussen de krotten op palen het zeewater doorklotst en de vrouwen met baby's op straat liggen te slapen.


 

Na enig zoeken vonden we ons tweede doel, de basiliek van Santo Nino, waar in een kapel een beeldje van het kind jezus als miniatuur volwassene, of beter rare dwerg, een plaats heeft gevonden en een kapel waar een lange rij bedevaartgangers wacht om het te kunnen aanbidden. Wij stonden ook in de rij. Nergens zijn de katholieken zo fanatiek en devoot in het geloof als hier op de Filipijnen. Voor de basiliek verkopen vrouwen kaarsjes om te branden en binnen dus vooral Filipijnse toeristen en bedevaarders, vaak hele gezinnen. Ook gingen we langs het oude portugese fort. Cebu is de oudste koloniale stad van de Filipijnen.


 

Na de Chinese lunch waren om 4 uur terug bij Jens, nog net op tijd voor de proloog, 10 km omhoog naar een viewpoint genaamd tops, een forse en soms zeer steile klim. Het uitzicht was geweldig en de kaarten waren weer geschud, de pikorde bepaald. Op de terugweg gebeurde wat onmogelijk leek: er was een club Gerrit lid – Gerard – weg. Ergens was hij er in geslaagd een volstrekt onlogische afslag te nemen. Jens in de auto zoeken en na een uur waren we weer compleet.

 

In de avond zijn we met de taxi ( ook voor niks) naar een echt Filipijns restaurant gegaan om speenvarken te eten en veel meer te eten. De schalen waren overvloedig en smakelijk. Bijzonder was ook ‘de outpost’, een café met een groot buiten en binnen haast iedere avond een live band.

 Morgen 7 uur ontbijten en om 8 uur weg want dan zijn we op tijd in ons duikresort om lekker te snorkelen en zwemmen. Het weer is perfect, niet te heet en ook 's nachts goed te doen. Ik laat me jasje lekker hier achter bij Jens, waar we over 14 dagen terugkomen.

 Rene zei me net dat het nu al leek of we al twee weken weg waren maar ik denk dat dat komt omdat we ieder jaar gewoon verder gaan waar we vorig jaar waren gebleven. Voor Gerard is de tropen helemaal thuiskomen geworden en iedereen heeft het weer perfect naar zijn zin. Ook Jur die gelukkig weer een defect aan zijn fiets heeft ontdekt.

 

Reacties

hanny op 29-05-2015 20:16

Hahaa, ik dacht dat die ' klederdracht optocht' in Séoul Airport toévallig voor een of andere feestdag toen ik er ook op doorreis naar Cebu was ( dec 2014 ) Maar ik zie dat ze bij jullie tussenstop er ook waren ... Niet de eerste keer naar Cebu, maar wel de eerste keer met Korean Airlines via Séoul , welke maatschappij en de luchthaven me ook enorm goed bevielen ! ((Met Cathay Pacific ( = ook goéd ! )  via Hongkong = groot - modern -koud - steriel en NIKS te doen op de dutyfree na , maar dat is niet wat MIJ interessert ) Hééél  goed met Singapour airlines via Singapour ! Op Singapour Airport  - enorm groot maar héél duidelijk alles te vinden ! - zou ik een week vakantie door kunnen brengen zo mooi en vanalles te zien ))

Ik herken natuurlijk het Spaanse fort in Cebu, de Carbon-market, en de 'eet'-stalletjes langs elke straat en weg ...

De sloppen wijken langs het water, ( vooral naast de bruggen die van Cebu naar Mactan ( airport ) leiden of andersom als je aankomt, daar wil ik wel iets over zeggen : ( dat vond ik éérst ook zo èrg, tot het een en ander me is uitgelegd en ik de " natuur van het beestje " zelf ook doorhad ...)

Ik weet niet of je het gemerkt hebt bij kontakt met de bevolking ( héél vriendelijk !  ondanks armoe toch geen chagrijnig gezicht en heel muzikaal , een deuntje zingend of gitaar / ukelille spelend, ik heb altijd een goed kontakt met die marktlui, de overal rondscharrelende kinderen enz MAAR ik moet er ontzettend aan wènnen - nog stééds ! -dat het meerendeel van de mensen absoluut niet vooruit zien*, niet één dàg, niet tien minuten laat staan over maanden en jaren ... Dus terug naar die half in het water gebouwde krottenwijken :

Die zijn meerdere keren al afgebrand geweest, iedereen bouwt zijn hutje tegen die van anderen aan, een smal houten vlonderpaadje latend... Zodoende kon de brandweer  nèrgens komen om te blussen, alleen de buitenrand ... Ze kregen hulp om (elders) opnieuw een huisje op te richten, MAAR in plaats van léring te trekken  uit wat er - meermalen ! - gebeurd is, klooien ze op dezelfde plek en op dezelfde manier wéér eenzelfde sloppenwijk  in elkaar ( het geld ergens anders voor gebruikend ... ) niét denkend aan het zelfde gevaar wat ze lopen met een kookstelletje of petroleum ding tussen dat brik en brak van hout en ijzerplaten.... Evenmin voorzien ze bredere tussengangen ... dat er hulp verleend kan worden als nodig is !  KIJKEN en DENKEN niet verder dan NU op dit moment ! ! Je zou hen tegen zichzelf moeten zien te beschermen, maar dat is vrijheid belemmerend ... dus... mag / kan  dat niet  natuurlijk  ( maar eigenlijk zoeken ze het voor een deel zelf op ... )

hetzelfde in het verkeer !  de hoofdwegen in Cebu City, sommigen 3 baans, met hier en daar een verhoogd stuk om de kruisingen te ontlasten , maar àltijd zit toch àlles dicht ! !

Hebben jullie zéker ook wel gemerkt al waren jullie per fiets .. ( met zuurstof maskers op ? )

Op de rechter baan de jeepneys, ( soort openbaar vervoer ) die voor iedere voetganger stopt in de hoop dat ie instapt ...  daar rijdt  je dus beter maar niet achteraan... Middenbaan, rijden de autos hooguit 20 KM / uur, bang om een buts op te lopen of er een te veroorzaken, ( vaak net geld voor de auto gehad maar niets meer voor onderhoud en verzékering ) ... die 1 km sneller gaan halen dié dan weer in, zitten op de derde baan dus ... voor de stoplichten op een vier-sprong : die op de derde -lìnker- baan zit moet eigenlijk RECHTSaf *... die toevallig op de rechtse baan zit omdat ie van parkeren weer gaat rijden, moet LINKSaf * ... Groen ! en jà,  dan zitten die afslaanders  dwars voor de middenbaan, staan stil om een aanrijding te voorkomen ( logisch ) DUS GEEN ENKELE baan kan rijden ! ! En van de 'overkant' hetzelfde ! ... Taxi's slalommen daar tussendoor, fieters en brommers ook, de tricycles ( voor vervoer uitgeruste soort side-cars ) die toch een bepaalde breedte hebben ook, kortom één chaos, nog èrger als zich een verkeers-regelaar ( soort politie ) zich ermee gaat bemoeien...  ( ik hoop dat ze dit niet lézen, dan kan ik me niet meer in Cebu vertonen ..;-) )

Een tocht door landen is prachtig, ik ontdek deze site nu pas, maar blijf jullie beslist volgen ! Maar de wàre aard van een bevolking heb je zo nog lang niet door ... Onze oordelen over wat erg is ( bijv krotten ) strookt niet altijd met hun zienswijze of manier van leven ... Wie zijn wij om hen onze ideeën op te leggen ... Als zij daar zelf verandering in willen brengen en er aan toé zijn,  gaan ze dat beetje bij beetje zèlf doen .. De levensstandaard inde Philipijnen - de Visaya-eilanden en de rest van het land - stijgt beetje bij beetje heb ik gemerkt in mijn meerdere malen vierweken-verblijven daar... Ik houd van dat land èn van de mensen.. maar ik houd mijn westerse mond over veel dingen gewoon dicht... want ik merkte dat zelfs ik ook té pretentieus was ten aanzien van die mensen ... Jullie zijn allang weer thuis in Nederland denk ik, of alweer elders heen ..?.. G

Groetjes , hanny - Toulouse / frankrijk

hanny op 29-05-2015 20:17

Is die stadsfoto Cebu vanaf de Tops ???  ( berg achter Cebu-city )

hanny op 29-05-2015 20:25

jà zie ik nog even hierboven, Niet in het "italiaans" restaurant geweest op de halve berg-hoogte ? een catastrophe toen ik er was een of 2 jaar geleden tenminste, daarna niet meer dààr naar het resto geweest ! !

Gerrit op 29-05-2015 22:33

Ja dat klopt. We zijn als opwarmer met de fiets naar tops gereden.

leuke reacties, Hanny

we hebben goed gegeten in A&A, heel populair bij Philipinos.

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld