clubgerrit.nl
1e hulp bij fietsreizen
2014 the Visayas b: dag 2

Cebu – Moalboal 104 km


 

De stad Cebu uitrijden was een hele klus. De eerste kilometers gingen wel lekker over brede en niet te drukke vierbaans avenues maar toen een lange tweebaansweg evenwijdig aan de kust en overal auto's, brommers, fietstaxi’s maar vooral jeepney's die naar believen naar binnen en naar buiten zwenken precies zoals het ze uitkomt. We zijn echter fietsers uit Amsterdam en als je er van uitgaat dat al het verkeer precies zo rijdt als een fietser in Amsterdam dn valt alles mee.
Juist toen jan na 16 km begon te mopperen dat het rijden uit de stad wel erg lang duurde hield de stad op. De weg bleef echter druk en het werd al warmer en warmer.

 Toen we van de weg af gingen in Sibonga en richting de bergen reden was het verkeer gelijk helemaal weg maar de warmte niet. Volle zon en boven de dertig en dat merkten we toen het na 6 km echt omhoog ging. De weg werd ook slechter maar niet dramatisch, een goede al weather dirtroad.


 Wel een prachtige weg met mooie doorzichtjes en hier en daar een dorpje. Het landschap van midden Cebu lijkt op dat van Jamaica als je het van Montego bay naar het zuiden doorsteekt.


Spectaculair was een familie die langs kwam op een motor: vader achter het stuur en moeder en 6 kinderen waaronder een baby hadden elders op de motor een plaatsje gevonden. Zonder helm maar met big smile kwamen ze voorbij.


Moalboal zelf aan de oostkust van Cebu is een kruispuntdorp en niets bijzonders. Een aantal kilometer verderop is een strip met talrijke hotels en reataurants allemaal gespecialiseerd in het onderbrengen van de toeristen die hier komen om te duiken en te snorkelen. Vroeger was hier ook een breed zandstrand maar verschillende orkanen hebben dit bijna volledig weggespoeld. 


Duiken en snorkelen valt een beetje tegen. Je moet een eind waden om bij koraal te komen en dan nog komt de visdichtheid niet in de buurt van bijvoorbeeld Curacao of Bonaire. Wel mooie zichten over de kust en het land en goed zitten en genieten van de zonsondergangen.


Drie giegelige meiden van een jaar of 14-15 stropen het strand af op zoek naar klanten voor hun T-shirt handel. Vooral die van de walvishaai is populair. Erg veel buitenlandse toeristen zijn er niet.


 

 


Reacties

hanny op 29-05-2015 20:46

Als ik het zo lees  herken ik het ook weer... de meisjes met schelpen kettingen, t-shirts of ander mooie waar vind je overal op elk strand... Allemaal giechelend van verlegenheid vaak ... 

Om mooiere snorkelplekken te treffen moet je een plaatselijke visser op scharrelen, die kent de zee op zijn duimpje en is blij jullie voor een paar centen naar mooie duikplekken te varen, waar het koraal een plotse afgang naar de diepte maakt en waar ook allerlei soorten kleurige vissen op de in het water rondgestrooide gekookte rijst afkomen ( kleine beetjes maar is al voldoende ) ( ik heb alleen altijd moeite de banka - boot met stabilisatoren-balken opzij - vanuit zee weer IN te klimmen met mijn korpulentie , maar de visser geeft wel een steuntje of hijst me zoals hij dat een van zijn visnetten doet, wel weer aan boord .. ;-) )

en jà, in de Filipijnen is een motor evengoed een familie-voertuig...  en àltijd een lach op 't gezicht !

Zuid Franse groetjes,

hanny / Toulouse

Log in of maak een profiel aan op deze site
Als je inlogt of een profiel aanmaakt op deze site kun je sneller reageren en worden je reacties automatisch geupdate met je nieuwe gegevens als je die aanpast. log nu in/schrijf je nu in 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld